2023/09/01

Piros-fehér-zöld rasztercsík

EZ ITT EGY NYOLCVAN KARAKTERES DYCP... DE TUDOD MIT MIVEL IGY EGYEDUL NAGYON SIVAR TEHAT JOJJON MEG KETTO...
       -Scroll szöveg a One Year Century című demóban.

Az előző posztban összefoglaltuk a grafikai lehetőségeket, vessünk egy hosszabb pillantást hogyan csapódott le mindez a magyar készítésű programokban! Az alábbi felsorolás ismét teljesen szubjektív részemről, nyilván sok másik alkotást is meg lehetett volna említeni.

Szárnypróbálgatások

The Mad Cat
(forrás: 
Plus/4 World)
Bár nem sikerült teljes bizonyossággal eldöntenem, hogy valóban ez volt-e az első komolyabb magyar grafikai demó-jellegű program, de mindenképp az elsők között volt The Mad által készített The Mad Cat című animáció. Az 1987-ben készült animáció a grafikus képernyőt felépítő memóriaterület kezdőcímének váltogatásával jön létre, amivel a teljes képernyő különböző állapotait lapozza.

Korai rasztercsíkok: 23 Celsius
(forrás: 
Plus/4 World)
1988-tól kezdődően már többen beszálltak egy-egy művel, ezek közül a 23 Celsius nevű, rövid életű csapat első demóját emelném ki, amit fantáziadúsan 23 Celsius névre kereszteltek. Maga a demó semmiképp nem nevezhető forradalminak, viszont az elsők között volt, amiben rasztercsíkok jelentek meg.

A rasztercsík effekt nagy karriert futott be a magyar demókban és játékokban, köszönhetően látványos megjelenésének és viszonylag egyszerű megvalósításának.

Godzilla címképernyő
(forrás: 
Plus/4 World)
Ismét The Mad egyik alkotását említeném meg, méghozzá a borzasztó unalmas Godzilla című játékot. A játék kísértetiesen emlékeztet a Chrome böngészőbe beépített easter egg játékra, de nem emiatt hoztam fel ezt a programot. Ami miatt érdekes az az, hogy magyar programok közül az első volt, ahol eltűnt az alsó és felső keret a képmező körül. Az alkotó annyira büszke volt találmányára, hogy a keretre ráírta: „border” vagyis magyarul keret. 🎯

Lopok neked egy képet

1988-ban jó alaposan elláttak minket digi- és konvertált zenei demókkal, grafikai szempontból sok újdonság nem született sajnos. Megjelentek az első C64-ről konvertált képek, általában elég gyatra minőségben.

Hogy miért nem triviális C64 grafikát Plus/4-en megjeleníteni? A probléma a 8x8-as pixelcsoportonként változtatható színek számában van. Nagyfelbontású (hi-res) grafikáknál ilyen kihívás nincs, azokat egyszerű színmátrix átalakítással meg lehet oldani. A C64 színeinek meg lehet találni a megfelelőjét a sokkal bővebb Plus/4-es palettában. Viszont többszínű (multicolor) módban 3 helyett csak 2 szín változhat 8x8-as pixelcsoportonként.

Duplicator v2 kezdőképernyő,
grafika (is) C64-ről érkezett
(forrás: 
Plus/4 World)
A kezdeti próbálkozások sokszor hibás színektől és kézi retusálással elfedett konverziós problémáktól szenvedtek, míg végül Crown készített egy grafikus konvertert amely automatikusan is elfogadható eredményt produkált minimális pixelhibákkal. Ettől kezdve lényegében mindenki az ő eszközével hozta át a több színű grafikákat C64-ről. Azért csodákra ez az eszköz se volt képes, ahol túl sok szín volt ott a végeredmény eléggé zagyva lett, úgyhogy egy kis kézi igazítás még mindig szükséges lehetett.

Egy kis utazás

FLI az A Trip című demóban
(forrás: 
Plus/4 World)
Sokáig nagy kedvencem volt az A Trip című alkotás, SCF műremeke, amivel már 1989-be lépünk tovább. Ebben a demóban rasztercsíkokból és flexibilis sor effektből (FLD/FPP) nincs hiány, viszont amivel mérföldkővé vált, az az első FLI effekt Plus/4-en.

Az ötödik partban elsőre úgy tűnik, mintha csak egy fura rasztercsík lenne, aztán egyre kisebb darabokra esik szét, végül 8 pixel széles, egymástól független szeletekre tagolódik a „rasztercsík”. Mindehhez a scroll hatásvadász szövege adja meg a körítést. Miután először láttam a demót megszállottan próbáltam kideríteni, hogy hogyan is lehetséges ez. Viszont a demó nem csak grafikai szempontból volt úttörő, de az egyik első demó, ami komplex, visszafejtés elleni védelmet is megvalósított. A dekódoló rutin többek között úgynevezett illegális opkódokat használ fel, amit a Plus/4 beépített monitor programja nem tud értelmezni. Ezen kívül a dekódoló rutin a képernyőmemóriában futott, ha leállítottam akkor egy része elveszett. Sosem sikerült feltörnöm emulátor nélkül, hiába készültek később fejlettebb monitor programok. 🙄

Keretezetlen kép

Jó nagy betűk – Digital Dream
(forrás: 
Yape)
A Digital Dream már 1990-ben jelent meg, Crown és Fusion kooperációjából született. Amiért érdemes egy pillantást vetni rá az a kellemes design-on kívül a 3. partban az egész képernyős scroll. A képernyő-megjelenítés nincs is bekapcsolva, csak a keret színének jól időzített módosításával hoztak létre vizuálisan egy scroll szöveget. A scroll a teljes képernyőt lefedi, beleértve az oldalsó keretet is. Később többen próbálkoztak az oldalsó keret eltűntetésével, de lényegében ez a megoldás áll a legközelebb a sikerhez még ha elég nagy csalás is.

Vector Sector
(forrás: Plus/4 World)
Az EVS kiadásában született meg a Vector Sector című megademo 1991-ben. Ahogy a neve is sugallja, itt bizony sok vektorgrafikában lehet részünk. Voltak korábbi demók is a témában, játékokról nem is beszélve, de a Vector Sector volt talán az első, ami összetettebben nyúlt a vektorokhoz, mint demó effekt.

Szállnak az évek

Silence
(forrás: Plus/4 World)
Volt szerencsém részt venni a szegedi EVS party-n 1993-ban, ahol a Silence kiadásra került. Két (ex-)csapattársam alkotása: Steve a kódért, Unreal a grafikákért felelős. Amiért felhoztam az pedig a kitöltött vektorok, több partban is megcsodálhatjuk változatos formáikat. Egy ennyire gyenge processzortól ilyen sebességű pixelfeltöltés igazán szép teljesítmény volt akkor.

Extended color mode plazma
a Past-Help demóban
(forrás: Plus/4 World)
Az előző posztban tudatlanul azt állítottam, hogy az Extended Color Mode nem sok mindenre jó és szinte csak a lemezújságok használták szövegkiemelésre. Meg is kaptam a magamét, többen kijavítottak és kiderült, hogy igenis számos effektben használják ezt a meglehetősen korlátozott módot. Ismét nem tudtam megtalálni melyik demó volt az első ezek közül, így álljon itt a Delta Systems gondozásában megjelent Past-Help című műremek. A harmadik partban a plazma használja a kiterjesztett színeket.

1994-ben járunk, megrendülve értesültünk a Commodore csődjéről, egy csodálatos korszak ért véget itt, április utolsó előtti napján. Búsulás helyett a magyarok kooperációs demót adtak ki 10 Years +4 címmel, ami a géptípus 10. születésnapja alkalmából készült.

Fatal Mirror
(forrás: Plus/4 World)
Grafikai szempontból lényegesebb demó viszont az EDC által kiadott Fatal Mirror, ami több érdekes effekt között gyönyörű, összetett, sok színű plazmát is bemutat.

Szintén ebből az évből említeném még meg a szerényen Absolutely Fabolous címre keresztelt demót, a változatos vektor objektumokon kívül egy Mandelbrot zoomoló effektet is kapunk.

És ha már vektorok előkerültek ismét, akkor az Infinity című EVS trackmo-t érdemes megnézni, ami a Vector Sector tovább finomított változata.

Gigantikus BSZ/NST logó
a The 2nd-ben
(forrás: Plus/4 World)
A The 2nd az NST kiadásában elsőként futott be több képernyős grafika finom görgetésével, természetesen nem triviális megvalósitani a rengeteg adat mozgatását.

Az első Zoom4 effekt 1995-ben jelent meg, bár nem végső formában a Chaos Preview-ben. Sajnos ez nem komplett demó volt, csak egy előzetes a végül 2005-ben megjelent Chaos című demóhoz.

Az Úriemberek (GS) is letették a vektorokat az asztalra ebben az évben Genetic Faulty című demójukkal, amiben látványos landscape effektet is kapunk.

Hanyatlás és reneszánsz

1995-től kezdődően sokan otthagyták a Plus/4-es köröket és továbbléptek. Több éven keresztül nem készült grafikai témában szignifikáns alkotás. Jó nagyot kell az időben előre ugornunk, egészen 2003-ig: valami újra megindult, ez az év felvirágzást hozott a magyar Plus/4 scene-en.

Heartfixer 95%
(forrás: Plus/4 World)
Kezdjük a Heartfixer 95%-kal, bubis és Luca kooperációjának gyümölcse. Az utolsó partban a bump mappinggal „megvilágított” fej lenyűgöző teljesítmény. Nagyon egyedi és szépen kidolgozott effekt.

Sokáig mindenki meg volt győződve arról, hogy rasztercsíkok mellett digi-zene visszajátszás lényegében lehetetlen, mert a processzort annyira leterheli a raszterekhez szükséges időzítés. De hogy mégis lehetséges azt a Questionmark című trackmo bizonyítja BSZ kollégától. A mai napig egyedülálló a hihetetlenül precíz időzítésének köszönhetően. Nem csak digi-zene megy megszakítás nélkül a teljes demó alatt, de közben rasztercsíkoktól a rugózó zselékockáig minden tökéletes könnyedséggel jelenik meg. És mindezt tetézve a lemezről folyamatosan tölti a részeket. (Fun fact: még Extended Color Mode effekt is van benne. Csak hogy nagyon ne legyen igazam.)

Zselékocka a Questionmark demóban
(forrás: Plus/4 World)
A Questionmark remek példa a flexibilis sorok felhasználására is, a legtöbb effekt ebben a demóban (bármennyire hihetetlen is) elsősorban erre trükkre épül. Ahogy a Plus/4 World oldalán megjegyezték: mikor a Szegeden megrendezett 4ever03 party-n az asztalra kirakott gépen futott a demó előzetese, többen azt gondolták, hogy egy Amiga 500 demót látnak a monitoron.

Zoom4Gr példakód
(forrás: Plus/4 World)
És ha már 4ever03 party szóba került, a versenyben én is neveztem, hogy tüzet csiholjak egy Zoom4 effekttel Hot Sixteen című demómban. Sajnos nem én nyertem meg a versenyt, de nem bánkódtam, az egyik legjobb Plus/4-es party volt. Pár hónappal a party után jelent meg bubis Zoom4Gr programozási segédlete, ami a Zoom4 effekt működését hivatott elmagyarázni példakóddal.

Drea-M-time
(forrás: Plus/4 World)
Végül zárjuk a sort a Wilds által kiadott Drea-M-time sorozattal, amiből az első rész 2004-ben jelent meg. Igazán megmutatja mire is képes a Plus/4 121 színe, ha az FLI-t jól alkalmazzák. Larry később ki is adta a konverziós eszközét, ami sokszínű grafikákat alakít át FLI grafikákká Plus/4-re és C64-re, sokak nagy örömére.

Eddig tartott kalandozásunk a grafikai lehetőségek tárházában. Az élet nem állt meg 2004-ben (szerencsére), utána már egy másik korszak jött el. Így is hihetetlen, hogy 20 év alatt mi mindent sikerült kihozni a hardverből és még közel sincs vége. A következő 19 évben olyan programok jelentek meg kedvenc gépünkre, amiről álmodni se mertünk a ’90-es években. Talán majd egy másik posztba bekerülnek ezek is.

Köszönet Siznek, Murphy-nek és BSZ-nek a lektorálásért és tippekért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű posztok