2024/01/08

Csak a buli meg a partizás

PARTY VOLT MOST HÉTVÉGÉN (ÁPR.13-14) SZEGEDEN AZ EVS-NÉL. LEJÖTTEK A NÉMETEK IS.
      - Terror News #11, hírek rovat

Minden személyi számítógép felhasználói körében fontos a szoftverek beszerzése, ez alól a Plus/4 sem volt kivétel. Mivel sokkal kevesebb gép és felhasználó volt a többi platformhoz képest, ezért még nehezebb volt beszerezni új programokat. Nem csoda, hogy a Plus/4 rajongók is aktívan részt vettek találkozókon. Ezek a rendezvények eleinte programok cserélgetéséről szóltak, de fokozatosan átalakultak scene party-vá.

Sokan mások már összefoglalták hogyan alakultak ki a party-k, most itt nem szeretném ezt megismételni. Ha többet szeretnél megtudni a demókról, scene-ről, party-król akkor ajánlom a Vakondok 2 - Demoscene - Az Algoritmusok Művészete című filmet.

Szerény gyűjteményem
party badge-ekből
Ebben a posztban a Plus/4 szempontjából jelentősebb magyar találkozókkal szeretnék foglalkozni. Nyilván nem célom felsorolni az összes party-t a múltból, már csak azért sem, mert jó néhány magánszervezésű, zártkörű esemény is lezajlott. Maradok a nagyobb volumenű, ismertebb találkozóknál.

A Plus/4 rajongóknak saját találkozót sajnos keveset szerveztek, ennek elsősorban a potenciális résztvevők száma volt az oka. Viszont szinte minden nagyobb party-n a Plus/4 scene lelkes csapata hozzácsapódott a többi platform rajongóihoz és gyakran belsőkörű mini találkozót rendezett az esemény keretein belül.

Ahogy a különböző események egyre inkább átváltoztak scene party-vá, a hangsúly eltolódott a számítógépes művészetek irányába. Előbb-utóbb minden party-n rendeztek különböző versenyeket (compo, az angol competition szóból rövidítve), ahol egyre több kategóriában indulhattak a lelkes egyének és csapatok. Manapság már akár 20-30 kategóriát is meghirdetnek a rendezők, az elképzelhető legváltozatosabb feltételekkel. Eleinte azért alakult ki ennyi kategória, hogy a különböző méretű és más képességekkel rendelkező platformokra készült műveket ne próbálják meg egymással összehasonlítani, például Plus/4 demót Amigával vagy PC-vel. Később olyan extra kategóriák is létrejöttek, amik más szempontból finomítottak a feltételeken, például rajzolt grafika és fotó realizmus elkülönítése. Sok demót, grafikát, zenét és játékot köszönhetünk a versenyeknek, a győzni vágyás (vagy mások szerint puszta exhibicionizmus) jó motiváció újabb műremekek létrehozására.

Egy idő után létrejött a wild demo/compo kategória, amibe szó szerint bármi befér úgymond művészeti bemutatóként. Néhány party-n ide kerültek besorolásra a retró gépekre készült vagy néha extrém körülmények között, például speciális célhardveren futtatható demók is.

De most térjünk vissza a kezdetekhez.

BIT-LET Karácsony hirdetés
forrás: BIT-LET magazin
1987 novemberi szám

Ajándék a karácsonyfa alá

Így januárban épp túl vagyunk karácsony traumáján, idézzük fel mit jelentett a ’80-as évek közepén a csillogó szemű, ifjú Commodore tulajdonosoknak a december!🎄

Minden magyar parti őse lehetne a BIT-LET magazin (és sok más közreműködő) által szervezett BIT-LET Karácsony. Első alkalommal 1985. decemberében került megrendezésre, a Csokonai Művelődési Ház adott otthont az akkor még minimális volumenű rendezvénynek.

Összesen 30 géphelyet biztosítottak, ahol saját gépeiket kellett a lelkes résztvevőknek összeállítani és használni. Volt hangos reklám, röpcédula, fényújság, ha valamit szerettek volna az áldott nép tudtára hozni, szaktanácsadás és magyar fejlesztésű számítógépek bemutatója. Természetesen számítógép programok cserélgetésére is volt lehetőség. A rendezvény remekül tükrözte a számítástechnika akkori magyar helyzetét, közelebb állt a „komoly” géphasználathoz és kevésbé a szórakoztatás volt a cél.

Beszámoló az 1985. évi
BIT-LET Karácsonyról
forrás: BIT-LET magazin
1986 januári szám
A sikerre való tekintettel évente megrendezték, egyre nagyobb jelentőségű találkozóvá nőtte ki magát. Miután a BIT-LET magazin 1987-ben megszűnt, a rendezvény is Mikrovilág Karácsony néven futott tovább. Végül 1990-ben átkeresztelődött Computer Karácsonnyá, eddigre már a Budapesti Műszaki Egyetem lényegesen nagyobb befogadó képességű aulájába költözött.

Szoftver és hardver bemutatókkal, szakmai előadásokkal, kisebb-nagyobb cégek pavilonjaival addigra már fogalommá alakult, egyszerű kezdeteket messze kinőve a magyar mikroszámítógép rajongók legnagyobb kötetlen találkozójává vált. Egyszerre volt copyparty (azaz nonstop program másolás) és scene összejövetel, scene-körökben leginkább Compy Xmas néven emlegették.

Aki élt és mozgott megpróbált eljutni a kétnapos találkozókra, sokaknak (mint nekem is) eleinte ez volt az egyetlen lehetősége, hogy a programokból ismert többi scene szereplővel való életben közvetlenül kommunikáljon és természetesen programokat cseréljen, vagy akár saját programjait terjessze.

Egy 1988-ban megrendezett Mikrovilág Karácsonyról itt nézhettek meg videót és itt kaphattok egy kis ízelítőt abból milyen is volt a hangulat az 1991-es karácsonyi találkozón. Néhány prominens magyar Plus/4-es scenert is felismerhettek az utóbbi videón. Itt pedig a Plus/4 korabeli magyar csapatai által, 1990-es Computer Karácsonyra összeállított kooperációs demót és a jelenlevőkről készült fotókat csodálhatjátok meg.

Vár rád Fehérvár🏰

1991-es fehérvári party
Plus/4-es résztvevői
forrás: Guru Meditation demó
(Plus/4 World)
A ’90-es években már jobban felpörgött a mikroszámítógépek körüli érdeklődés. Ennek köszönhetően a székesfehérvári Könnyűfémmű (Köfém) számítástechnikai klubja rendszeres heti összejövetelein túl, több éven keresztül rendszeresen megrendezte számítástechnikai kiállítását/találkozóját. Ezek az események leginkább a Computer Karácsonyra hasonlítottak, bár nagyságrendben jóval alul maradtak. A dunántúli mikrogép rajongók ennek ellenére örültek a találkozás lehetőségének.

Az 1991-es fehérvári találkozót örökíti meg a Little Party című demó, a szövegéből nagyjából elképzelhető milyen is volt a rendezvény hangulata.

Hogy mondják ö-vel, hogy Plus/4?

Szeged az egyik jelentős központja volt a Plus/4 életnek, többek között az EVS, a 220 Volt és az EDC csapat is itt tevékenykedett.Öt party-t is szerveztek a szegediek a Plus/4 scene-nek:

Az EVS 1991-ben szervezett először egy találkozót Szegeden, a helybelieken kívül is akadt néhány résztvevő, Németországból még Nukeman is ellátogatott. (Aki előbb-utóbb még szóba kerül a blogon.)

48 Hours Party
forrás: Plus/4 World
1992-ben az EVS ismét megszervezte a találkozót, ami ebben az évben nagyon jól sikerült. A korabeli Plus/4 csapatok jelentős része képviselte magát és még egy kooperációs demó is készült 48 Hours Party címmel a részt vevő csapatok hozzájárulásával. A demó Plus/4 World oldalán még egy lemezborítót (vagy ahogy akkoriban neveztük: lemezbugyi 🖬) is találhattok, amin Crafty név szerint felsorolta a party résztvevőit.

1993-ban az EVS szegedi party-ja már jelentős Plus/4-es eseménnyé vált. Olyannyira, hogy még compo-t is hirdettek és bár csak két demó került beadásra, mindkettő tiszteletre méltó alkotás. Végül 1994-ben került megrendezésre utoljára az EVS party. [A poszt hibásan állította korábban, hogy a '93-as party volt az utolsó. - Rachy]

Hosszú szünet következett, ahogy korábban már említettem 1995 környékén eléggé leült a magyar Plus/4 scene tevékenysége. Végül 2003-ban, azaz 10 évvel az EVS party-ja után az EDC csapat szervezett remek hangulatú, nagy jelentőségű party-t Szegeden 4ever03 néven.

4ever03 party,
folyamatban a compo szavazás
fotó: DCD
A party-n (Plus/4-es mércével) rengetegen vettek részt, a compo-kra soha nem látott mennyiségű nevezés érkezett. A remek hangulatú party-n ismét megfordult Nukeman, illetve Luca is Olaszországból. Ráadásul TCFS és Unreal be nem fejezett Lemmings implementációjából is kaptunk egy bemutatót. (Az utóbbi nem egyezik a végül kiadott Lemmings változattal.) Itt olvashattok egy party reportot az eseményről.

Pulykakakast kéne venni

Debrecen és vonzáskörzete szintén jelentős központja volt a Plus/4 életnek, a Terrorists, Scorpions és Methabolix jó néhány tagja csapkodta ebben a városban és környékén a billentyűzetet.

Ifjú titánok a Global Pardey 2-őn
forrás: Plus/4 World
1993-ban és 1994-ben Unreal szervezésében került megrendezésre a Global Pardey nevű összejövetel, mindkét alkalommal komoly mennyiségű scener tette tiszeletét.

A Global Pardey 2 demo compo nevezéseket itt találhatjátok, a New$Reel #16-ban pedig van, hát... party reportnak nem mondanám, de szöveg, ami a party-hoz kapcsolódik. A magazin fejjel lefelé jelenik meg, srácok bizonyára nagyon viccesnek gondolták. Yape-val lehet képernyőt forgatni, ha mindenképp el akarjátok olvasni.🙃

Magyar Halloween

Elérkezett 2011, Csio szervezésében Mohácsra gyűl a nép. Na nem a törököket visszaverni, hanem a busójárással egybekötött 8-bites party-n rész venni. Ez volt a Busodore 2011. 👹

Szép mennyiségű Plus/4-es (és egyéb retró rajongó) gyűlt össze ismét a hűvös időjárás ellenére, még Mucsi és Jeva is előkerült, most, hogy helybe jött a party. (Mohács volt a Muffbusters otthona.)

A jelenlevők kaptak bemutatót BSZ készítette SIDkártya prototípusából és Jeva Plus/4 utáni pályafutásából.

Busodore 2011 díjátadás
fotó: 
Charlie

A party-n kiadott anyagokat egycsokorba szedve megcsodálhatjátok itt, Csabo party reportját pedig itt olvashattok fotókkal és videókkal körítve. Még a sokácbab nevű ételt is megismerhetitek, amiről én sosem hallottam előtte.

Sajnos ez volt az utolsó jelentős Plus/4-orientált találkozó, az azóta eltelt években nem jött össze újabb party. Szerencsére azért még mindig van hol összefutni, ha sikerül az élet kötöttségeitől rövid időre elszabadulni:

Árokparton kácsatojás

Múlt év júliusában került megrendezésre 24. alkalommal az Árok party. Eleinte a Singular Crew összeruccanásaként indult, majd lavinaszerűen növekedve az egyik legfontosabb európai retró-számítógép találkozóvá duzzadt.

Lézer show Árok 2016-on
fotó: szerénységem🤩
Itt elfér minden retró- és nem-retró számítógép, vagy akár csak elektromos berendezés is, elég szabadon lehet értelmezni a geekség mélységeit. Természetesen jelentős szerepe van a Plus/4-nek is, évről-évre sok (ex-)scene szereplő látogatja a rendezvényt.

A hihetetlenül felszabadult hangulat mellett érdekes programokra is számíthatsz a változatos compo-kon túl is. Volt már beszélgetés a Commodore Világ születéséről és működéséről, ahol CoVBoy-jal is találkozhattatok, vagy említhetném a kalandjáték kerekasztalt Rátkai Istvánnal, Hoilddal és Olessák Róberttel. És akkor még nem is említettem a koncerteket, természetesen retró játék- és demó-zenéket feldolgozó együttesekkel, mint a SIDRIP Alliance vagy a Bitrotator.

Nagy köszönet a Singular Crewnak 👏, hogy minden évben fáradhatatlanul megrendezik a retró-fesztivált, aki még nem próbálta annak mindenképp ajánlom.

Egy letűnt kor

Plus/4 őrültek csoportképe
a SceneCON 2007-en,
fotó: 
Csabo
Az évek során party-k jöttek és mentek, átalakultak, összeolvadtak, majd többségében megszűntek.😢 A találkozók jellege megváltozott, a kommunikáció a ’80-as évek óta sok nagyságrenddel egyszerűbbé vált, így már nem vonz akkora tömegeket egy-egy találkozó. A ’90-es években 1500-2000 látogató sem volt ritkaság egy nagyobb magyar rendezvényen, manapság pár száz résztvevőre számítanak a party szervezők.

Csak a teljesség kedvéért említsünk meg néhány múltbéli party-t, amelyek fontos szerepet töltöttek be a magyar Plus/4 élet szempontjából: SCEneST, AntIQ, FLaG, SceneCONFunction.

És ne feledkezzünk meg az Amiga-specifikus party-król sem, ahol a retró 8-bites gépek rajongói is részt vettek: AMIGAnica HUNgarica és fYaNiCA.

Stayin’ alive

Manapság már az internet agyonvágta a copyparty-kat, nincs értelme fizikailag találkozni ahhoz, hogy beszerezzünk bármilyen programot. A találkozók a versenyek és a demo scene körül forognak, és a nosztalgia is motivál jó néhányat. Ha úgy érzed, hogy mindenképp szeretnél scene party-n részt venni, akkor Árok party-n kívül a következő, még létező magyar rendezvényekből választhatsz: qbParty, Reunion Commodore találkozó Miskolcon, és ha demónézés érdekel akkor az Experience.

Remélem összefutunk majd valamelyik rendezvényen.👋

Köszönet, BSZ-nek, Csabonak, Edhellonnak és Unreal-nek a poszthoz nyújtott segítségért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű posztok